Fresh Press portal
Nezavisni informatvni portal

Uklonjeni grafiti ustaških simbola sa spomen-ploče u Čelebiću

Grafiti sa ustaškim simbolima uklonjeni su sa spomen-ploče u Čelebiću kod Livna, koja čuva sjećanje na više od 400 Srba iz ovog i okolnih sela koje su ustaše ubile 1941. godine.

Ministar rada, zdravlja, socijalne zaštite i izbjeglih u Vladi Livanjskog kantona Momočilo Bajić rekao je da je uklanjanje grafita finansirano sredstvima ovog ministarstva.

“Vlada Livanjskog kantona i ja, kao član Vlade, osudili smo taj vandalski čin skrnavljenja spomen-ploče u Čelebiću. Grafiti su uklonjeni i spomen-ploča je očišćena”, istakao je Bajić.

Udruženje “Ognjena Marija Livanjska” zahvalilo je Vladi Livanjskog kantona, koja je osudila čin skrnavljena spomen-ploče u Čelebiću, te izrazila nadu da se ovako nešto neće ponoviti.

“Spomen-obilježja služe za njegovanje sjećanja na postradale i podsjećanje da se zlodjela ne smiju ponoviti, a ne za savremena obračunavanja živih. Ovom prilikom izražavamo iskrenu nadu da se ovakvi incidenti, motivisani mržnjom, više neće ponavljati u ovom kraju, te da će nadležni pronaći počinioce”, naveli su iz Udruženja.

Spomen-ploča u Čelebiću kod Livna za više od 400 Srba iz ovog i okolnih sela koje su ustaše ubile 1941. godine oskrnavljena je ustaškim simbolima tokom januara.

Komentari
Učitavanje...

Koristimo tehnologiju kolačića kako bismo vam ponudili bolju uslugu internetske stranice prilagođenu vama. Podaci pohranjeni preko kolačića koji se koriste na internetskim stranicama Društva nikad ne pokazuju osobne detalje iz kojih se može utvrditi identitet pojedinca. Prihvati Čitaj više