Fresh Press portal
Nezavisni informatvni portal

Umjesto 2,5 miliona na hadžu samo 1.000 hodočasnika

Ovogodišnji hadž koji će početi 29. jula, sveden je na oko 1.000 hodočasnika, saopćile su vlasti Saudijske Arabije u ponedjeljak.

U višednevnom ritualu koji se održava u svetom gradu Meka svake godine učestvuje oko 2,5 miliona muslimana iz cijelog svijeta.

Vrijeme hadža određuje se na osnovu pozicije mjeseca, u skladu sa islamskim kalendarom.

Prošlog mjeseca, Saudijska Arabija je najavila da će se ove godine održati ‘vrlo ograničen’ hadž zbog pandemije korona virusa. U toj zemlji zaraženo je najmanje 253.349 osoba, a preminulo je 2.523 – najviše u zemljama Zaljeva.

Ograničen broj hodočasnika također će značiti manje prihode za Saudijsku Arabiju kojoj hadž i umra godišnje donesu oko 12 milijardi dolara.

Iako će broj hodočasnika biti reduciran na oko 1.000 osoba koje se već nalaze u zemlji, oko 70% njih će biti strani državljani. Neki mediji navode da bi ta brojka ipak mogla iznositi i do 10.000, piše Guardian.

Građani Saudijske Arabije koji će učestvovati u ritualima uglavnom će biti medicinski radnici i oni iz sigurnosnih agencija koji su se oporavili od korona virusa.

Ovo je prvi put u savremenoj historiji Saudijske Arabije da na hadžu neće biti hodočasnika koji dolaze izvana.

Komentari
Učitavanje...

Koristimo tehnologiju kolačića kako bismo vam ponudili bolju uslugu internetske stranice prilagođenu vama. Podaci pohranjeni preko kolačića koji se koriste na internetskim stranicama Društva nikad ne pokazuju osobne detalje iz kojih se može utvrditi identitet pojedinca. Prihvati Čitaj više