Fresh Press portal
Nezavisni informatvni portal

Uposlenica sačinjavala lažne ugovore u staračkom domu i prisvojila 37.612 maraka

Prijedorska policija podnijela je danas izvještaj Okružnom javnom tužilaštvu u ovom gradu protiv Lj.M. iz Novog Grada, koja je osumnjičena da je kao radnica Ustanove socijalne zaštite Dom za stara i bolesna lica u Prijedoru protvpravno prisvojila 37.612,58 KM.

Lj. M. se sumnjiči da je u periodu od novembra 2019. godine do februara 2021. godine, protivpravno prisvojila novac koji su korisnici usluga Doma, odnosno njihovi srodnici, plaćali za smještaj i medicinsku njegu, a koji je trebao biti uplaćen na žiro račun ove Ustanove.

– Osumnjičena je sačinjavala i potpisivala duple račune na ime korištenja smještaja i dodatnih usluga u Domu, tako što je račune na kojima su navedeni samo iznosi smještaja predavalo knjigovođi, dok je račune uvećane za dodatne troškove izdavalo strankama i naplaćivala, ne prilažući ih knjigovođi, kao ni novac uplaćen po osnovu tih računa. Knjigovođi također nije prijavljivala ni boravak pojedinih korisnika Doma, za koje je sačinjavala ugovore i naplaćivala mjesečne iznose za korištenje smještaja, dodatnih usluga i medicinske njege – saopšteno je iz Policijske uprave Prijedor.

Ona se sumnjiči da je počinila krivično djelo pronevjera u sticaju sa krivičnim djelima, zloupotreba službenog položaja ili ovlaštenja, povreda obaveza vođenja trgovačkih i poslovnih knjiga i sastavljanja finansijskih izvještaja i njihovo falsifikovanje ili uništavanje i falsifikovanje isprave.

Komentari
Učitavanje...

Koristimo tehnologiju kolačića kako bismo vam ponudili bolju uslugu internetske stranice prilagođenu vama. Podaci pohranjeni preko kolačića koji se koriste na internetskim stranicama Društva nikad ne pokazuju osobne detalje iz kojih se može utvrditi identitet pojedinca. Prihvati Čitaj više