Fresh Press portal
BIH Vijesti

“Upozoravao sam Vas” – Klinički centar izgubio status univerzitetske bolnice

Šikrelj

Klinički centar Univerziteta u Sarajevu, izgubio je status univerzitetske bolnice, potvrdio je “Raportu” rektor Univerziteta u Sarajevu, Rifat Škrijelj.

Već dugo vremena traje natezanje KCUS-a sa UNSA-om vezano održavanje nastave. Poznato je da KCUS na čelu sa Sebijom Izetbegović daje nastavu samo Medicinskom fakultetu, iako je dužan to raditi za sve fakultete medicinske grupacije – Stomatologiju, Farmaciju i Fakultet zdravstvenih studija.

Upravo je to ključni razlog zbog čega je rektor odlučio uskratiti epitet “univerzitetski”, pa je sad samo Klinički centar.

Nedostajala su im tri mišljenja, od tri vijeća. Od četiri, oni su imali samo ono Medicinskog fakulteta. Ali, tu su još tri fakulteta”, navodi Škrijelj.

Vidite, to je ono što smo pričali. Ne mogu oni biti nastavna baza samo Medicinskog fakulteta, već Univerziteta u Sarajevu. Znate da sam upozoravao, slao sam pisma, preko medija sam upozoravao, oni su ostali na tom stajalištu i nisu predali urednu, kompletnu dokumentaciju, zato su i odbijeni”, kaže Škrijel, te dodaje:

Kada skupe svu potrebnu dokumentaciju, mi ćemo razmatrati ponovo”.

Kako je došlo do ovoga?

Evo hronologije:

Klinički centar podnio je zahtjev 15. 5. za dodjelu statusa univerzitetske bolnice, jer je im na taj dan istekao dotadašnji. Status “univerzitetske” daje se na period od pet godina.

UNSA ih je o tome obavijestio dva dana prije i oni dostavljaju svoj zahtjev uz dostavljanje Rješenja Federalnog ministarstva zdravstva koje glasi da se je ministar Vjekoslav Mandić utvrdio da Klinički centar ispunjava uvjete, a tackom dva je rekao da predlaže da KCUS bude nastavna baza medicinskog grupaciji, iako to nije nadležnost Federalnog ministarstva.

Uz tu dokumentaciju Klinički centar je dostavio sve osim mišljenja Nastavničkih vijeaća ostalih fakulteta medicinske grupace. Dakle dostavljaju samo ono od Medicinskog fakulteta.

Na UNSA se organizira sastanak gdje se rukovodstvu Kliničkog centra i usmeno govori da moraju dopuniti svoj zahtjev. Tu je konstatirano da KCUS nije pet godina dostavljao niti jedan izvještaj o radu. UNSA im to traži i KCUS dostavlja. S obzirom na to im je u tom trenutku isteklo zvane “univerzitetska”, UNSA donosi privremeno rješenje i to 22. jula ove godine.

KCUS potom, 31.8., šalje dokumentaciju, ali idalje su im nedostajala mišljenja tri fakulteta.

1. septembra, KCUS dostavlja izmjenjeno mišljenje federalnom ministra Vjekoslava Mandića u kojem piše da KCUS može biti nastavna baza Medicinskom fakultetu, ne spominjući ostala tri fakulteta.

Rektor, potom obavještava sve druge fakultete, i donosi zaključak kojim se odbija zahtjev Kliničkog centra da bude “univerzitetska bolnica”.

Ipak, rekotor je ostavio privremeno rješenje, do okončanja ovog procesa, piše “Raport.ba“.

Na našoj internetskoj stranici koristimo kolačiće kako bismo Vam mogli pružati uslugu, analizirati korištenje, osigurati oglašavanje i funkcioniranje sustava, koje bez uporabe kolačića ne bismo bili u mogućnosti pružati. Nastavkom korištenja portala suglasni ste s primanjem kolačića. Više o politici o kolačićima i upravljanja postavkama kolačića pročitajtePrihvatamPročitaj više