Fresh Press portal
Region Vijesti

Važe li zakoni za Rome: Napravio dijete 13-godišnjoj djevojčici, sud ga oslobodio krivice

Apelacioni sud u Beogradu preinačio je presudu Višeg suda u Pančevu kojom je D. Č. (22), iz Banatske Subotice, bio osuđen na pet godina zatvora zbog obljube djeteta, mlađeg od 14 godina, koje je za posljedicu imalo trudnoću i oslobodio ga krivične odgovornosti.

Kao obrazloženje navedeno je da on kao pripadnik romske nacionalnosti, kao što je i djevojčica, i zbog osobenosti koje ih karakterišu, kao i zbog niza drugih ličnih okolnosti, nije bio dužan i nije mogao da zna da je njegovo djelo zabranjeno, kako se branio pred sudom, piše “Avaz“.

Iz dokaza je utvrđeno da su se D.Č. i maloljetnica, koja je u to vrijeme imala 13 godina i deset mjeseci, u julu 2017. upoznali preko društvene mreže, da je bio kod nje i da su stupili u seksualne odnose. Mjesec dana kasnije, nakon pregleda u bonici u Vršcu, utvrđeno je da je djevojčica trudna. Sud je takođe utvrdio i da D. Č. i maloljetnica žive u vanbračnoj zajednici.

Imajući na umu nivo obrazovanja, lične prilike, vaspitanje okrivljenog, porodične prilike i okruženje u kojem se kreće i iz kojeg potiče, sud je našao da on nije mogao da zna da je stupanje u spolni odnos sa osobom mlađom od 14 godina predviđeno kao krivično djelo. Apelacioni sud je našao da je okrivljeni, s obzirom na to da su njegova porodica i porodica oštećene podržale njihov odnos i u skladu sa običajima romske populacije njihov zajednički život proslavile, imao razloga da veruje da je njegovo ponašanje dozvoljeno i čak društveno poželjno“, navodi se u obrazloženju drugostepene odluke

Ovakva odluka Apelacionog suda izazvala je brojne polemike u javnosti. I dok jedni smatraju da bi neko drugi za ovako nešto bio osuđen, ima i onih koji smatraju da diskriminacija ne postoji i da je drugostepeni sud donio pravu odluku.

Advokat Tihomir Konstantinović ističe da svako podliježe krivičnopravnoj odgovornosti, nezavisno od toga kojoj populaciji pripada.

Riječ je o djevojčici, ona je nedorasla i fizički i psihički. Nezavisno od običajnog prava među Romima i drugih okolnosti, mislim da takve stvari treba kažnjavati- kaže Konstantinović.

Sa druge strane, advokat Vesna Momčilović smatra da je Apelacioni sud u ovom slučaju dao prednost “životu”, jer, kako naglašava zakoni su jedno, a život je nešto drugo.

Apelacioni sud je donio odluku smatrajući da postoji lični i porodični sklad ovog romskog para. Sud je nastojao da ne napravi štetu i da šire sagleda život ovog para. Verovatno je postavio i pitanje u kakvoj situaciji bi se našla devojčica ukoliko bi njen “supružnik” bio upućen na višegodišnju robiju“, kazala je Momčilović.

Povezani članci

Ponovo otvoreni kafići i restorani, građani u ljetnim baštama!

E.H

Užarena lopta snimljena iznad Beograda: Astronomi iznenađeni, nemaju odgovor

E.H

Romska dijaspora pomaže svima: “Državo, slijedi naš primjer”

E.H

Na našoj internetskoj stranici koristimo kolačiće kako bismo Vam mogli pružati uslugu, analizirati korištenje, osigurati oglašavanje i funkcioniranje sustava, koje bez uporabe kolačića ne bismo bili u mogućnosti pružati. Nastavkom korištenja portala suglasni ste s primanjem kolačića. Više o politici o kolačićima i upravljanja postavkama kolačića pročitajtePrihvatamPročitaj više