Fresh Press portal
BIH Vijesti

Veći angažman SAD od presudnog značaja za BiH

Godina koja je pred nama zasigurno će biti izgubljena kada je u pitanju evropski put BiH, a jedino svjetlo u tami mogla bi svojim dolaskom u našu zemlju donijeti politika SAD-a oličena kroz novoimenovanog ambasadora Erica Georgea Nelsona, smatra politički analitičar Almir Terzić.

U razgovoru za Vijesti.ba, Terzić naglašava kako je veći angažman, odnosno podrška SAD-a od presudnog značaja za Bosnu i Hercegovinu.

Snažnijom ulogom u BiH, nastavlja naš sagovornik, SAD bi mogle da utječu na vlasti da se aktivnije uključe kada je u pitanju provedba Akcionog plana za članstvo u NATO (MAP), prvenstveno kroz usvajanje prvog Godišnjeg nacionalnog programa.

– Također, SAD bi se trebale više angažirati i na provođenju presuda Evropskog suda za ljudska prava iz Strasbourga, kroz postizanje političkog dogovora o izmjenama Ustava BiH. Vjerujem da će novoimenovani ambasador SAD-a u BiH stoga biti agilniji po ovim pitanjima od dosadašnje ambasadorice, koja nije bila baš pretjerano angažirana ni po ovim, ali ni brojnim drugim važnim pitanjima – kaže Terzić.

Ističe kako se boji da Evropska unija (EU) ove godine neće imati vremena za BiH, s obzirom na to da slijede izbori za novi saziv Evropskog parlamenta, a samim tim i nove Evropske komisije.

– Dok se formira nova Evropska komisija, zauzme prioritete na svojoj agendi, generalno zapadni Balkan će biti u nekim drugim planovima, a posebno BiH, koja je uz Kosovo najlošija kada je u pitanju evropski put – navodi Terzić.

Stoga, dodaje, 2019. neće biti ohrabrujuća za BiH i malo je vjerovatno da će ove godine naša država dobiti čak i kandidatski status za članstvo u EU.

– Puno je i do same BiH, s obzirom na to da su se vlasti u državi krajnje neozbiljno i neodgovorno ponašale kada je u pitanju dostavljanje dodatnih odgovora na Upitnik. Potrošeno je više od pola prošle godine a da taj posao još uvijek nije okončan – poručuje Terzić.

almir-terzic-fb

Smatra da vlasti u BiH nisu ozbiljno ni shvatile najave iz Brisela da Evropska komisija neće u 2018. godini usvajati izvještaj o napretku i to jedino za BiH.

– To je bio ozbiljan šamar za vlasti u BiH. Dakako, preko te činjenice osim vlasti, što je i logično – jer im ne ide u prilog, prešla je i cjelokupna javnost. A, nikako nije smjela – naglašava Terzić.

Napominje da su odluka Evropske komisije u 2018. da Crna Gora i Srbija otvore nova poglavlja u pregovorima za članstvo u EU, te preporuka da u 2019. prva poglavlja otvore i Albanija i Makedonija jasno otkrili katastrofalne poteze koje su vukli i još uvijek vuku vlasti u BiH, pozicionirajući je tako kao najlošiju državu regiona.

– Dakako, ako se izuzme Kosovo, koje je u aranžmanu sa EU svakako po posebnom režimu, pa nije ni posve vjerodostojan ekvivalent za usporedbu. Stoga će 2019. zasigurno biti izgubljena kada je u pitanju evropski put BiH. Jer, malo je vjerovatno da će i nove-stare vlasti raditi nešto po tom pitanju ne očekujući za to nikakve benefite – mišljenja je Terzić.

Ocjenjuje kako nikakva Reformska agenda na kojoj insistira EU bez riješenih političkih pitanja, prvenstveno kroz izmjene Ustava BiH i usklađivanje Izbornog zakona BiH, u našoj zemlji neće dati željenog rezultata.

– Jer, tek nakon što riješimo politička pitanja i relaksiramo odnose, možemo se posvetiti drugim vidovima reformi u značajnijoj mjeri – potcrtava Terzić.
Sukrivcem za stanje u BiH prozvao je i Vijeće Evrope, koje je dopustilo da devet godina ne bude provedena prvo jedna, a sada već tri presude Evropskog suda za ljudska prava, s tendencijom da ih uskoro bude i više.

– Uprkos kršenju elementarnih ljudskih prava, Vijeće Evrope je prihvatalo akreditacije delegacije Parlamentarne skupštine BiH u Parlamentarnoj skupštini Vijeća Evrope. Moralo je i trebalo to odbiti već nakon Općih izbora 2010. godine, nakon što nije provedena prva presuda Evropskog suda za ljudska prava – zaključuje analitičar Terzić u razgovoru za Vijesti.ba.

D.K.
(Vijesti.ba)

>>> PRATITE NAS! DRUŠTVENI SMO! FACEBOOK ili PREUZMI FRESHPRESS APP <<< ________________________________________________________________________________________

Povezani članci

SAD sa brodom USS Boxer srušio iranski dron iznad Hormuškog tjesnaca: Opasno se približila brodu

A.R

SAD šalje 500 vojnika u Saudijsku Arabiju

E.H

Huawei uzvraća udarac Trumpu, odlučili su se za najgori scenarij…

E.H

Na našoj internetskoj stranici koristimo kolačiće kako bismo Vam mogli pružati uslugu, analizirati korištenje, osigurati oglašavanje i funkcioniranje sustava, koje bez uporabe kolačića ne bismo bili u mogućnosti pružati. Nastavkom korištenja portala suglasni ste s primanjem kolačića. Više o politici o kolačićima i upravljanja postavkama kolačića pročitajtePrihvatamPročitaj više