Fresh Press portal
Nezavisni informatvni portal

Veliko priznanje za nanu Fatu: Ambasada SAD-a joj dodijelila posebno priznanje

Ambasada Sjedinjenih Američkih Država (SAD) u BiH dodijelila je posebno priznanje Fati Orlović – za upornu borbu za pravdu u ostvarivanju svojih imovinskih prava.

Dodjelom ove nagrade Ambasada SAD-a obilježava mjesec ženske historije.

Mjesec ženske povijesti obilježavamo odavanjem priznanja hrabrim bh. ženama – ženama koje su se dostojanstveno suočile s izazovima i koje predstavljaju uzor, ne samo ženama i djevojkama, već i svim ljudima, u svim aspektima društva. Zahvaljujemo svakoj od vas na onome što radite svaki dan i što svima pokazujete što hrabre žene mogu postići”, navedeno je u opisu fotografije koja prikazuje Fatu Orlović.

Podsjetimo, Evropski sud za ljudska prava donio je 1. oktobra 2019. konačnu presudu kojom se nalaže da BiH mora izvršiti odluke o uklanjanju crkve iz dvorišta Fate Orlović u Konjević-Polju. Vlast u RS-u trenutno traži firmu koja će izmjestiti crkvu iz dvorišta Fate Orlović i tako dugogodišnjoj borbi hrabre žene dati pozitivan epilog.

Komentari
Učitavanje...

Koristimo tehnologiju kolačića kako bismo vam ponudili bolju uslugu internetske stranice prilagođenu vama. Podaci pohranjeni preko kolačića koji se koriste na internetskim stranicama Društva nikad ne pokazuju osobne detalje iz kojih se može utvrditi identitet pojedinca. Prihvati Čitaj više