Fresh Press portal
Nezavisni informatvni portal

Vijeće Evrope upozorilo: BiH bi mogla ostati bez delagata u Skupštini

Parlamentarna skupština Vijeća Evrope (PACE) upozorila je danas Parlament BiH kako su nam ostala samo još dva dana do isteka roka za imenovanje delegacije u ovom evropskom tijelu.

Ukoliko se ne ispoštuje roke, BiH neće imati svog predstavnika u Skupštini EU tokom 2019. godine.

Izvjestitelji PACE-a za BiH Tiny Kox (Holandija) i Serhiy Sobolev (Ukrajina) pisali su predsjedavajućim oba doma PSBiH i izrazili su veliku zabrinutost da bi BiH mogla propustiti rok koji ističe u ponoć. 6. aprila.

Prema pravilima PACE-a, parlament ima šest mjeseci od dana izbora da imenuje novu delegaciju. BiH kao jedna od 47 članica Vijeća Evrope, trebala poslati imena za 10 predstavnika, ali su ta mjesta prazna od januara 2019. godine.

Istakli su da su svjesni političke situacije u BiH i da bi pregovori u vezi formiranja vlasti na državnom nivou mogli imati utjecaj na imenovanje delegata.

Izostajanje parlamentarne delegacije iz BiH u Skupštini bi bio loš znak o mogućnosti vaše zemlje da poštuje svoje obaveze u području demokratije, vladavine prava i ljudskih prava. Dijalog je jedna od temeljnih vrijednosti skupštine, ali se ne može sama kultivirati“, kazali su Kox i Sobolev, piše “Klix“.

Komentari
Učitavanje...

Koristimo tehnologiju kolačića kako bismo vam ponudili bolju uslugu internetske stranice prilagođenu vama. Podaci pohranjeni preko kolačića koji se koriste na internetskim stranicama Društva nikad ne pokazuju osobne detalje iz kojih se može utvrditi identitet pojedinca. Prihvati Čitaj više