Fresh Press portal
BIH TOP VIJESTI Vijesti

Vijeće muftija IZ o LGBT osobama: “Niko nema pravo udarati one drugačijih uvjerenja i seksualnih orijentacije”

Često se ističu i vjerski razlozi, pa je zanimljivo podsjetiti da je na osnovu člana 10. i člana 24. Poslovnika o radu Vijeća muftija, Vijeće muftija još 15. decembra 2015. godine, na svojoj petoj redovnoj sjednici održanoj u Sarajevu, razmatrajući pitanje stava Vijeća muftija o LGBT osobama, donijelo sljedeći:

Zaključak:

  1. Islam afirmira brak i porodicu, podstiče na formiranje braka i očuvanje vrijednosti braka, potomstva i porodice kao osnovne ćelije ljudskog društva. Prema učenju islama brak je ugovor o bračnom životu između muškarca i žene. Allah dž.š. u Kur’anu kaže: ‘0 ljudi, Mi vas od jednog muškarca i jedne žene stvaramo i na narode i plemena vas dijelimo da biste se upoznali…‘. (El-Hudžurat, 13) i ‘i jedan od dokaza Njegovih je to što za vas, od vrste vaše, stvara žene da se uz njih smirite, i što između vas uspostavlja ljubav i samilost; to su, zaista, pouke za ljude koji razmišljaju;‘ (Er-Rum, 21).
  2. Nedvojbeno je da se homose*sualizam u izvorima islama (Kur’anu i Sunnetu) kvalificira velikim grijehom (el-fahiše) te da se vjernici pozivaju da mu se ne približavaju. Svevišnji u Kur’anu kaže: ‘…ne približujte se nevaljalštinama, bile javne ili tajne…‘ (El-En’am, 151).
  3. Nije dopušteno nasilje prema bilo kojem čovjeku na osnovu njegovog ličnog uvjerenja i orijentacije. Allah u Kur’anu kaže: ‘…a razvrat i sve što je odvratno i nasilje zabranjuje – da pouku primite, on vas savjetuje.‘ (En-Nahl, 90), stoji u zaključku koji je potpisao reisu-l-ulema Husein ef. Kavazović, predsjedavajući Vijeća muftija, prenosi “Doznajemo“.

>>> PRATITE NAS! DRUŠTVENI SMO! FACEBOOK ili PREUZMI FRESHPRESS APP <<< ________________________________________________________________________________________

Povezani članci

Blagovremeno smo upozorili na djelovanje nekih medija…. Evo na šta ćemo potrošiti novac od zekata

A.R

Oglasili se organizatori prve bh. parade ponosa povodom homofobnog napada u Sarajevu

D.C

Sramotna anketa Policijske Akademije BiH: “Treba li LGBT osobe privoditi ili štititi?”

E.H

Na našoj internetskoj stranici koristimo kolačiće kako bismo Vam mogli pružati uslugu, analizirati korištenje, osigurati oglašavanje i funkcioniranje sustava, koje bez uporabe kolačića ne bismo bili u mogućnosti pružati. Nastavkom korištenja portala suglasni ste s primanjem kolačića. Više o politici o kolačićima i upravljanja postavkama kolačića pročitajtePrihvatamPročitaj više