Fresh Press portal
BIH TOP VIJESTI Vijesti

Vijeće muftija IZ o LGBT osobama: “Niko nema pravo udarati one drugačijih uvjerenja i seksualnih orijentacije”

Često se ističu i vjerski razlozi, pa je zanimljivo podsjetiti da je na osnovu člana 10. i člana 24. Poslovnika o radu Vijeća muftija, Vijeće muftija još 15. decembra 2015. godine, na svojoj petoj redovnoj sjednici održanoj u Sarajevu, razmatrajući pitanje stava Vijeća muftija o LGBT osobama, donijelo sljedeći:

Zaključak:

  1. Islam afirmira brak i porodicu, podstiče na formiranje braka i očuvanje vrijednosti braka, potomstva i porodice kao osnovne ćelije ljudskog društva. Prema učenju islama brak je ugovor o bračnom životu između muškarca i žene. Allah dž.š. u Kur’anu kaže: ‘0 ljudi, Mi vas od jednog muškarca i jedne žene stvaramo i na narode i plemena vas dijelimo da biste se upoznali…‘. (El-Hudžurat, 13) i ‘i jedan od dokaza Njegovih je to što za vas, od vrste vaše, stvara žene da se uz njih smirite, i što između vas uspostavlja ljubav i samilost; to su, zaista, pouke za ljude koji razmišljaju;‘ (Er-Rum, 21).
  2. Nedvojbeno je da se homose*sualizam u izvorima islama (Kur’anu i Sunnetu) kvalificira velikim grijehom (el-fahiše) te da se vjernici pozivaju da mu se ne približavaju. Svevišnji u Kur’anu kaže: ‘…ne približujte se nevaljalštinama, bile javne ili tajne…‘ (El-En’am, 151).
  3. Nije dopušteno nasilje prema bilo kojem čovjeku na osnovu njegovog ličnog uvjerenja i orijentacije. Allah u Kur’anu kaže: ‘…a razvrat i sve što je odvratno i nasilje zabranjuje – da pouku primite, on vas savjetuje.‘ (En-Nahl, 90), stoji u zaključku koji je potpisao reisu-l-ulema Husein ef. Kavazović, predsjedavajući Vijeća muftija, prenosi “Doznajemo“.

>>> PRATITE NAS! DRUŠTVENI SMO! FACEBOOK & TWITTER <<< ________________________________________________________________________________________

Povezani članci

Oglasili se organizatori prve bh. parade ponosa povodom homofobnog napada u Sarajevu

D.C

Sramotna anketa Policijske Akademije BiH: “Treba li LGBT osobe privoditi ili štititi?”

E.H

“Nisu mi htjeli obaviti dženazu majci dok ne platim 417 eura”

E.H

Na našoj internetskoj stranici koristimo kolačiće kako bismo Vam mogli pružati uslugu, analizirati korištenje, osigurati oglašavanje i funkcioniranje sustava, koje bez uporabe kolačića ne bismo bili u mogućnosti pružati. Nastavkom korištenja portala suglasni ste s primanjem kolačića. Više o politici o kolačićima i upravljanja postavkama kolačića pročitajtePrihvatamPročitaj više