Fresh Press portal
Nezavisni informatvni portal

Virus Zapadnog Nila na pragu BiH, u Srbiji se pojavili zaraženi komarci

Ekipe Zavoda za biocide registrirale su u Beogradu komarce zaražene virusom Zapadnog nila! Ekipe su virus otkrile zahvaljujući kontinuiranom praćenju komaraca, a i očekivalo se da se u ovom razdoblju virus Zapadnog nila pojavi kod ovih insekata

Nedavno je doktor Dragan Ilić, direktor Instituta za javno zdravlje “Dr Milan Jovanović Batut” rekao da je Srbiji ključna prijetnja kada su u pitanju bolesti koje prenose komarci upravo groznica Zapadnog Nila. Prema njegovim riječima, pecaroši su posebno ugroženi zato što odlaze na mjesta gdje ima divljih ptica i puno komaraca, prenosi Avaz.ba.

– Na osnovu iskustva i velike epidemije koju smo imali 2013., kada je bilo oko 300 teških pacijenata i 33 umrlih, a koja bi mogla da se ponovi ove godine, definitivno možemo očekivati infekciju tijekom druge polovine srpnja, a posebno u kolovozu. Prenose je domaći komarci, a oni virus dobivaju od divljih ptica.

Daleko od toga da smo otkako se ta bolest pojavila u Srbiji 2012. stekli kolektivni imunitet. Dobro je što za sada nemamo nijedan slučaj obolijevanja, ali moramo da počnemo da se sami štitimo – navodi dr. Ilić.

Naveo je i da je bitno da se štite ljudi koji žive u podrumima zgrada pored podstanica za grijanje, jer se i tamo razmnožavaju komarci. Uz to, bitno je da ujutru i uvečer nose dugi rukavi i nogavice. On dodaje da u 80 posto slučajeva oboljeli nemaju simptome, dok u oko osam posto mogu da dobiju tešku kliničku sliku, koja podrazumijeva upalu mozga i moždanica, kada je neophodno i da se priključe na respirator.


Komentari
Učitavanje...

Koristimo tehnologiju kolačića kako bismo vam ponudili bolju uslugu internetske stranice prilagođenu vama. Podaci pohranjeni preko kolačića koji se koriste na internetskim stranicama Društva nikad ne pokazuju osobne detalje iz kojih se može utvrditi identitet pojedinca. Prihvati Čitaj više