Fresh Press portal
BIH TOP VIJESTI Vijesti

Vlada Federacije BiH 11. juli proglasila Danom žalosti

Novalić

Vlada Federacije BiH je, na sjednici u Sarajevu, donijela Odluku o proglašenju 11. jula 2020. godine, danom sjećanja na genocid u Srebrenici i Danom žalosti u FBiH.

Vlada Federacije BiH također je donijela Odluku o utvrđivanju kriterija raspodjele sredstava utvrđenih Budžetom FBiH za 2020. godinu Federalnom ministarstvu finansija na poziciji tekućih transfera drugim razinama vlasti i fondovima.

Konkretno, riječ je o sredstvimaa RFI aranžmana s MMF-om, u iznosu od 200.000.000 KM na ime dodjele finansijske pomoći budžetima kantona u sanaciji posljedica nastalih uslijed proglašene pandemije Covid-19. Kriteriji za raspodjelu ovih sredstava kantonima su broj stanovnika prema Popisu stanovništva, kućanstava i stanova u BiH iz 2013. godine, uz primjenu pondera dva za Posavski i Bosansko-podrinjski kanton. Danas je, također, donesena i Odluka kojom su utvrđeni kriteriji raspodjele sredstava ovogodišnjeg Budžeta FBiH iz tekućih transfera drugim razinama vlasti i fondovima – kantoni i općine, u iznosu od 30.000.000 KM” – pojašnjeno je.

Dodaje se da od ovog iznosa, 10.000.000 KM će biti dodijeljeno na načelu solidarnosti svim gradovima i općinama u jednakom iznosu od 125.000 KM, na ime financijske pomoći budžetu u sanaciji posljedica nastalih uslijed proglašene pandemije Covid-19.

Daljnjih 20.000.000 KM bit će dodijeljeno gradovima i općinama za sufinanciranje projekata, zahtjeva i inicijativa, a na temelju javnog poziva” – naglašeno je

Federalna vlada odobrila je izdvajanje sredstava iz Tekuće rezerve Budžeta FBiH za 2020. godinu Federalnom ministarstvu finansija u iznosu od 200.000 KM. Sredstva su odobrena u svrhu uspostave sveobuhvatnijeg finansijskog mehanizma za projekte iz različitih oblasti od značaja za lokalni razvoj, a radi udruživanja sa sredstvima osiguranim putem Projekta integrisanog lokalnog razvoja (ILDP) i dodjele istih jedinicama lokalne samouprave.

Kako je obrazloženo, UNDP se obratio Federalnom ministarstvu finansija prijedlogom za pokretanje inicijative za uspostavljanje Finansijskog mehanizma za lokalni razvoj u Federaciji BiH. S obzirom da su već osigurana sredstava u iznosu od 800.000 KM, putem Projekta integrisanog lokalnog razvoja (ILDP), nužno je bilo osigurati dodatna finansijska sredstva iz Budžeta FBiH za 2020. godinu u iznosu od 200.000 KM i udružiti ih sa sredstvima ILDP-a, te ih raspodijeliti jedinicama lokalne samouprave.

Federalna vlada donijela je četiri odluke o usvajanju programa utroška dijela sredstava namijenjenih unaprjeđenju avio saobraćaja Federacije BiH, utvrđenih Budžetom FBiH za 2020. godinu Federalnom ministarstvu prometa i komunikacija.

Danas usvojenim programom utroška sredstava Federalnom ministarstvu prometa i komunikacija predviđeno je subvencioniranje JP Aerodrom Mostar u iznosu od 930.000 KM, a ova sredstva će biti utrošena za materijalne i troškove uposlenih, za provođenje epidemioloških preporuka s ciljem zaštite djelatnika i putnika od pandemije, za naknade za provođenje stručnog nadzora aerodromskih operatera i odobravanje projekata od strane regulatora, troškove stručnoga osposobljavanja uposlenika i drugo. Isti iznos bit će doznačen i JP Aerodrom Tuzla za nabavku sirovina i materijala, sitnog inventara i HTZ opreme, energenata, troškove osiguranja, naknadu za korištenje sistema za prihvat i otpremu zrakoplova, putnika i prtljaga i drugo. Za subvencioniranje dijela tekućih troškova poslovanja JP Međunarodni Aerodrom Sarajevo odobreno je 700.000 KM, a za JP Aerodrom Bihać 300.000 KM” – istaknuto je.

Vlada FBiH usvojila je informaciju Federalnog ministarstva energije, rudarstva i industrije, o provođenju aktivnosti za prijem zaposlenika na period do šest mjeseci u JP Elektroprivreda BiH d.d. Sarajevo, ZD Rudnici Kreka d.o.o. Tuzla, ZD RMU Đurđevik d.o.o. Đurdevik, ZD RMU Kakanj d.o.o. Kakanj, ZD RMU Breza d.o.o. Breza, ZD RMU Zenica d.o.o. Zenica i ZD RMU “Abid Lolić” d.o.o. Travnik-Bila.

Data je saglasnost za prijem zaposlenika na period do šest mjeseci za rudnike koji posluju u sastavu Koncerna JP Elektroprivreda BiH d.d. Sarajevo i to ZD Rudnici Kreka d.o.o. Tuzla ukupno 52 zaposlenika, od čega 15 zaposlenika PK Dubrave 15 zaposlenika PK Šikulje i 22 zaposlenika, za potrebe tehnološkog procesa u jami)” – pojašnjeno je, a prenosi Avaz.

ZD RMU Đurđevik d.o.o. Đurđevik odobren je prijem ukupno 41 zaposlenika i to 13 za potrebe tehnološkog procesa na površinskom kopu i 28 zaposlenika za potrebe tehnološkog procesa u jami, ZD RMU Kakanj d.o.o. Kakanj ukupno 92 zaposlenika, od čega 66 za potrebe tehnološkog procesa u jami i 26 za potrebe tehnološkog procesa na površinskom kopu.

Odobren je i prijem ukupno 71 uposlenika ZD RMU Breza d.o.o. Breza za potrebe tehnološkog procesa u jami, ZD RMU Zenica d.o.o. Zenica 114 zaposlenika za potrebe tehnološkog procesa u jami i ZD RMU “Abid Lolić” d.o.o. Travnik-Bila 32 zaposlenika, također za potrebe tehnološkog procesa u jami.

Federalna vlada danas je donijela i Odluku o usvajanju Programa utroška sredstava Tekućih transfera drugim nivoima vlasti i fondovima – Akcioni plan Strategije okoliša, utvrđenog Budžetom FBiH za 2020. godinu Federalnom ministarstvu okoliša i turizma. Budžetom FBiH za ovu godinu ova sredstva utvrđena su u ukupnom iznosu od 500.000 KM.

Bit će utrošena za nabavku dvije automatske monitoring stanice za mjerenje kvaliteta zraka (simultano mjerenje fizikalno-hemijskih pokazatelja kvaliteta zraka i meteoroloških parametara) i eksterne kalibracione jedinice, kao dio mreže monitoring kvaliteta zraka od značaja za Federaciju BiH. Stanice će nabaviti Federalno ministarstvo okoliša i turizma, u skladu sa Zakonom o javnim nabavkama” – istaknuto je.

Povezani članci

“Nije po zakonu” – Tuzlanski policajci skinuli transparent posvećen žrtvama genocida u Srebrenici?

E.H

Kongres SAD razmatrao rezoluciju o osudi genocida nad Bošnjacima

E.H

Više od 20.000 građana potpisalo peticiju da se zaustavi negiranje genocida

E.H

Na našoj internetskoj stranici koristimo kolačiće kako bismo Vam mogli pružati uslugu, analizirati korištenje, osigurati oglašavanje i funkcioniranje sustava, koje bez uporabe kolačića ne bismo bili u mogućnosti pružati. Nastavkom korištenja portala suglasni ste s primanjem kolačića. Više o politici o kolačićima i upravljanja postavkama kolačića pročitajtePrihvatamPročitaj više