Fresh Press portal
Nezavisni informatvni portal

Vlada KS isplatila dio plata za 7.000 radnika kojima je zabranjen rad

Vlada Kantona Sarajevo prije nekoliko dana je poslala nalog u 20 banaka za isplatu dijela plate radnicima preduzeća čiji je rad zabranjen tokom pandemije koronavirusa. Ovime je za mjesec mart obuhvaćeno 7.000 radnika, odnosno 1600 preduzeća.

Vlada KS tako je postala prva koja je uplatila novac za isplatu dijela plate radnicima, a iznose sredstava za mjesece mart je milion i stotinu hiljada KM.

Ovu informaciju za Vijesti.ba je potvrdio i premijer KS Mario Nenadić, te najavio da će ova mjera biti realizirana i za mjesec april.

Prvi smo u Federaciji BiH poduzeli konretne kratkoročne mjere koje se odnose na sufinasiranje plata za mart za sve one privredne subjekte kojima je naredbama Štaba civilne zaštite Federacije, zabranjen rad, a koji su uprkos tome zadržali isti broj radnika tj. nisu otpuštali radnike.  Unatoč velikim pritiscima, uradili smo sve po zakonu, raspisali javni poziv, prikupili i obradili prijave i do sada je pravo na naknadu za mart ostvarilo više od 7000 radnika u 1600 pravnih subjekata. Službe u Ministarstvu privrede i dalje rade na obradi podataka i projekat se širi. Istovremeno se rade pripreme za april”, kaže nan Nenadić.

On je naveo i da, u okviru kratkoročnih mjera je i mjera koju Vlada KS provodi skupa sa Turističkom zajednicom KS, a to je podrška turističkom sektoru iz sredstava Turističke zajednice u iznosu od jedan milion KM. I taj je projekat u realizaciji, prenose “Vijesti.ba“.

Komentari
Učitavanje...

Koristimo tehnologiju kolačića kako bismo vam ponudili bolju uslugu internetske stranice prilagođenu vama. Podaci pohranjeni preko kolačića koji se koriste na internetskim stranicama Društva nikad ne pokazuju osobne detalje iz kojih se može utvrditi identitet pojedinca. Prihvati Čitaj više