Fresh Press portal
Region Vijesti

Vlada Srbije dala za obnovu crkve osam i po miliona eura, a za Novi Pazar deset puta manje

Crkva

Usred epidemije i vanredne situacije u brojnim gradovima Vlada Srbije donijela je odluku da isplati iz budžetske rezerve milijardu dinara, odnosno osam i po miliona eura Srpskoj pravoslavnoj crkvi za radove na Hramu Svetog Save na Vračaru. U isto vrijeme za ugroženi Novi Pazar iz budžetske rezerve izdvojeno je 10 puta manje novca – 91 milion dinara.

Prvog jula, usred epidemije, iz budžetske rezerve stigla je pomoć od milijardu dinara. Ali ne gradovima i opštinama ugroženim koronavirusom – već Srpskoj pravoslavnoj crkvi.

Pet dana kasnije Vlada donosi i odluku da iz svoje pozamašne budžetske rezerve pomogne i koronavirusom teško pogođeni Novi Pazar sa 91 milionom dinara. U tom gradu kriza već dugo nije samo zdravstvena, prihodi lokalnog budžeta smanjeni su za 40 odsto, jer privreda nekoliko mjeseci slabije radila.

Mora da postoji smisao za ono što je preče. Prvo dolazi prvo. A prvo je da se sačuvaju životi. Sve ostalo je od manje važnosti, ma koliko to djelovalo duhovno ili materijalno značajnije, to je u nekom dužem periodu. Sada moramo da se usredsredimo na spasavanje života” – poručio je novinar i pisac Dušan Miklja.

Nije prvi put da Vlada finansira radove na Hramu Svetog Save iz budžetske rezerve – zapravo to je pravilo već nekoliko godina. Samo u toku 2019. iz tekuće budžetske rezerve je Crkvi isplaćeno 11 miliona eura. Osim toga, za Hram Svetog Save se posebno izdvaja novac od doplatnih poštanskih markica.

Na našoj internetskoj stranici koristimo kolačiće kako bismo Vam mogli pružati uslugu, analizirati korištenje, osigurati oglašavanje i funkcioniranje sustava, koje bez uporabe kolačića ne bismo bili u mogućnosti pružati. Nastavkom korištenja portala suglasni ste s primanjem kolačića. Više o politici o kolačićima i upravljanja postavkama kolačića pročitajtePrihvatamPročitaj više