Fresh Press portal
Početna » Blog » Vlasi: “Nikada više Nobelova nagrada neće imati značaj koji je imala”
Region Vijesti

Vlasi: “Nikada više Nobelova nagrada neće imati značaj koji je imala”

ostavka-haradinaja-nije-dobra-ali-je-bila-nuzna-azem-vlasi2_5d35f94866a97

Vlasi: “Nikada više Nobelova nagrada neće imati značaj koji je imala”

Ne jenjavaju kritike i ogorčenje zbog sinoćnje dodjele Nobelove nagrade za književnost negatoru genocida u Srebrenici i poborniku velikosrpske politike Peteru Handkeu u Štokholmu. Među zemljama koje su, osim BiH, bojkotirale svečanost dodjele ove nagrade je i Kosovo, čiji su zvaničnici i javne ličnosti, također, osudili ovaj čin Švedske akademije nauka.

Humane vrijednosti

Azem Vlasi, ugledni prištinski advokat, politički analitičar i nekadašnji visoki jugoslavenski funkcioner s Kosova, koji je bio i žrtva politički montiranog procesa u bivšoj državi, za “Avaz“ je kazao da je Švedska akademija nauka odlukom da Handkeu dodijeli Nobelovu nagradu rapidno degradirala i sebe i ime poznate nagrade.

Čitaoci književnih djela obično podrazumijevaju da autor treba i osobno biti na strani humanizma i humanih vrijednosti, ako se njegova djela smatraju vrijednim nagrade. Da neko kao čovjek po svojim političkim stavovima i opredjeljenjima bude na strani zločina i zločinaca, da poštuje zločince, a ne pokazuje nikakav pijetet prema žrtvama zločina i zločinaca kao što je Handke, a da njegovo književno stvaralaštvo bude nagrađeno, to je do sada bilo nezamislivo osim u zločinačkim režimima” – kaže Vlasi.

Obožavatelj Miloševića

On se osvrnuo i na neke od Handkeovih izjava kojima ovaj austrijski pisac godinama pokušava svoje laži o ratovima na Balkanu pretvoriti u istinu.

Za njega je važnije obožavanje Miloševića od žrtava Srebrenice, Račka na Kosovu, Vukovara koje su zgrozile svijet. Handke je izrekao još jednu glupost kada je kazao da je “Miloševiću 2006. došao na sahranu u Požarevac jer je u njegovom pogrebu vidio i sahranu Jugoslavije”.

Nije jasno s kim ili čim se on sprda ako se zna da je upravo Milošević srušio Jugoslaviju 15 godina prije toga, i to zločinima neviđenim poslije Drugog svjetskog rata na tlu Evrope. Sami protesti u Štokholmu i negativna reagiranja povodom nagrade Handkeu predstavljaju pljuvanje i gađenje nad takvom odlukom. Nikada više Nobelova nagrada neće imati značaj koji je imala” – zaključuje Vlasi, prenosi “Avaz“.

Povezani članci

Švedski epidemiolog priznao da je pogriješio: “Danas bi drugačije”

E.H

Cijelo selo u Švedskoj na prodaju. Raj na zemlji za 6,5 miliona eura

E.H

U Švedskoj umrlo više od 4.000 osoba! Da li bi strožije mjere spasile više života?

E.H

Na našoj internetskoj stranici koristimo kolačiće kako bismo Vam mogli pružati uslugu, analizirati korištenje, osigurati oglašavanje i funkcioniranje sustava, koje bez uporabe kolačića ne bismo bili u mogućnosti pružati. Nastavkom korištenja portala suglasni ste s primanjem kolačića. Više o politici o kolačićima i upravljanja postavkama kolačića pročitajtePrihvatamPročitaj više