Fresh Press portal
Nezavisni informatvni portal

Vodeća jevrejska organizacija pozvala bh. vlasti za zabrane “blajburšku misu”

Vodeća jevrejska organizacija za zaštitu ljudskih prava, Centar Simon Wiesenthal, pozvala je vlasti Bosne i Hercegovine da zabrane “blajburšku misu” u Sarajevu, najavljenu za subotu.

Kontroverzna komemoracija za pripadnike hrvatskih kvislinških, uglavnom ustaških snaga, ubijene na kraju Drugog svjetskog rata, održava se svake godine u Blajburgu na jugu Austrije, ali je ove godine premještena u Sarajevo i Zagreb, zbog ograničenja putovanja i zabrane masovnih okupljanja uslijed pandemije koronavirusa, piše “Avaz“.

Poslije kapitulacije Njemačke, glavnina kvislinških hrvatskih snaga se predala britanskoj vojsci blizu Bleiburga u Austriji, na granici sa Slovenijom. Dana 15. maja Britanci su izručili sve zarobljenike jugoslovenskim oružanim snagama.

Uglavnom su izručeni pripadnici kvislinške Nezavisne države Hrvatske, ali i pripadnici slovenačkih i srpskih kvislinških jedinica, domobrani, četnici, ljotićevci i nedićevci.

Uvreda za sve

Centar Simon Wiesenthal saopćio je danas da odavanje pošte “genocidnoj ustaškoj državi (NDH) nije samo uvreda za žrtve i njihove porodice, već i za sve one koji se protive zločinima koje su počinile ustaše”, navodi AP.

Desetine hiljada Jevreja, Srba i Roma, kao i Hrvata antifašista, stradale su u logorima smrti kojima su rukovodile ustaše, a masakr u Blajburgu historičari smatraju osvetom pobjedničkih boraca partizana, odmah po okončanju rata.

Komemoraciju za ubijene pripadnike hrvatskih kvislinških snaga, među kojima je bilo i civila, tradicionalno u maju u Bleiburgu organizuje udruženje “Počasni blajburški vod”, uz pokroviteljstvo Sabora Hrvatske.

Komemoracija na tri lokacije

Sabor nije bio pokrovitelj komemoracije jedino u vrijeme hrvatske vlade lijevog centra od 2012. do 2015. godine.

Zbog pandemije koronavirusa, ovogodišnja komemoracija bit će održana u subotu na tri lokacije, u Austriji, u Hrvatskoj i u BiH. Najavljeno je da će centralnu komemorativnu ceremoniju u Sarajevu predvoditi nadbiskup kardinal Vinko Puljić.

Na zagrebačkom groblju Mirogoj bit će molitva i polaganje vijenaca, dok je na groblju u austrijskom Unterlojbahu planirana molitva šefa Hrvatske katoličke misije u Klagenfurtu, a kod spomenika na Blajburškom polju polaganje vijenaca.

Komentari
Učitavanje...

Koristimo tehnologiju kolačića kako bismo vam ponudili bolju uslugu internetske stranice prilagođenu vama. Podaci pohranjeni preko kolačića koji se koriste na internetskim stranicama Društva nikad ne pokazuju osobne detalje iz kojih se može utvrditi identitet pojedinca. Prihvati Čitaj više