Fresh Press portal
Nezavisni informatvni portal

Vozite oprezno: BiH na vrhu ljestvice smrtnosti u saobraćaju

Da se Bosna i Hercegovina nalazi pri samom vrhu ljestvice smrtnosti u saobraćaju, govori podatak da je prošle godine stopa smrtnosti iznosila 69 poginulih osoba na milion stanovnika, što je daleko od prosjeka u EU, gdje je 51 poginuli na milion stanovnika.

Koliko je bezbjednost saobraćaja na putevima u BiH na nezadovoljavajućem nivou, svjedoče statistički podaci da su lani 244 osobe izgubile život u saobraćajnim nesrećama, a jedan od prijedloga struke je da se u užim centrima gradova brzina ograniči na 30 km/h.

Na tu problematiku upozorili su stručnjaci za bezbjednost saobraćaja u BiH, u sklopu UN-ove globalne sedmice bezbjednosti na putevima.

Ujedinjene nacije i Svjetska zdravstvena organizacija u šestoj globalnoj sedmici bezbjednosti na putevima pozvali su da se djeluje širom svijeta na ograničavanje brzine na 30 km/h tamo gdje ljudi šetaju, žive i provode svoje društvene aktivnosti.

Slogan ovogodišnje kampanje je “Ulice za život: Volimo 30!”

Prema riječima Osmana Lindova, predsjednika Udruženja inženjera i koordinatora projekta “Erasmus+ Trafsaf UNSA”, stanje na putevima BiH je alarmantno.

“Stope smrtnosti su veoma visoke i prelaze prosjek EU, a ključ za smanjenje tih brojki su modernizacija puteva, izgradnja novih auto-puteva i smanjenje brzine u gustim urbanim sredinama na 30 km/h”, rekao je Lindov.

Kako navodi, u svim entitetima, kantonima, odnosno u BiH, bude oko 300 mrtvih, od 8.000 do 9.000 hospitalizovanih i više od 30.000 saobraćajnih nezgoda.

“Na osnovu tih podataka, predložićemo što veću i intenzivniju izgradnju auto-puteva. Oni su glavni faktor u prebacivanju saobraćaja iz užih centara gradova, čime će biti povećana bezbjednost pješaka, biciklista, starijih osoba i osoba sa invaliditetom”, dodao je Lindov.

Prema njegovim riječima, to, nažalost, neće u potpunosti biti moguće dok se ne krene sa intenzivnijom izgradnjom auto-puteva i prebacivanja saobraćaja na njih.

Kako je za “Nezavisne novine” rekao Milija Radović, v.d. zamjenika direktora Agencije za bezbjednost saobraćaja RS, ova agencija će, kao i dosad, podržati ovu UN-ovu sjednicu.

“Glavni prijedlog koji ćemo pokušati sprovesti u djelo je taj da u što više gradova, bar u njihovim užim centrima, ograničimo brzinu na 30 km/h. Smanjenje na ovu brzinu uveliko bi povećalo šanse za preživljavanje u slučaju nezgode, jer ako automobil udari pješaka pri brzini od 30 km/h, šanse za njegovo preživljavanje su 90 odsto, ako ga udari pri brzini od 50 km/h, šanse su 60 odsto, a ako se desi da je ta brzina 60 km/h, te šanse se već smanjuju na malih 20 odsto”, rekao je Radović.

Komentari
Učitavanje...

Koristimo tehnologiju kolačića kako bismo vam ponudili bolju uslugu internetske stranice prilagođenu vama. Podaci pohranjeni preko kolačića koji se koriste na internetskim stranicama Društva nikad ne pokazuju osobne detalje iz kojih se može utvrditi identitet pojedinca. Prihvati Čitaj više