Fresh Press portal
Nezavisni informatvni portal

Dramatično upozorenje: Za godinu dana NATO i Rusija bi mogli započeti nuklearni rat

Britanski general u penziji Sir Richard Shirreff, koji je bio zamjenik vrhovnog zapovjednika NATO pakta u Evropi između 2011. i 2014. godine, upozorio je da NATO riskira mogućnost nuklearnog rata s Rusijom u roku godine dana ukoliko ne ojača svoje odbrambene sposobnosti u baltičkim državama, piše Independent

Shirreff je tezu iznio u svojoj knjizi “2017: Rat s Rusijom” – iako je riječ o dijelu fikcije, umirovljeni general je za BBC 4 rekao kako su događaji opisani u knjizi vrlo mogući. Po njegovom mišljenju, ruski napad na baltičke države (Estonija, Litva, Latvija) je vrlo moguć te bi zapadne sile morale hitno poduzeti nešto po tom pitanju kako bi izbjegle potencijalnu katastrofu.

– Činjenica je da bi zbog ruskog vezanja nuklearnog oružja uz svaki aspekt njihovih odbrambenih sposobnosti ovo bio nuklearni rat – kazao je Shirreff za BBC.

– Predsjednika Putina moramo suditi po njegovim djelima, a ne riječima. Napao je Gruziju, napao je Krim, napao je Ukrajinu. Izvukao se svaki put kada je upotrijebio vojnu snagu. Stoga je u vrijeme tenzija napad na baltičke države itekako moguć – smatra general.

Ako se takvo šta dogodi, članice NATO pakta bi po članu 5 osnivačkog sporazuma alijanse morale skočiti u odbranu svojih saveznica.

Shirreff smatra da bi Putin mogao napasti baltičke države ako će imati dojam da je NATO slab te da će, kao i u Krimu, svoj postupak prezentirati kao odbrambeni akt s ciljem da zaštiti rusku manjinu u tim državama.

Iako je NATO u zadnjim mjesecima pojačao vojnu prisutnost na Baltiku, Sherriff smatra da to još nije dovoljno:

. Moramo dići letvicu toliko visoko da agresor zaključi da napad nije vrijedan rizika. Po mom mišljenu, letvicu nismo digli dovoljno visoko – zaključio je general.


Komentari
Učitavanje...

Koristimo tehnologiju kolačića kako bismo vam ponudili bolju uslugu internetske stranice prilagođenu vama. Podaci pohranjeni preko kolačića koji se koriste na internetskim stranicama Društva nikad ne pokazuju osobne detalje iz kojih se može utvrditi identitet pojedinca. Prihvati Čitaj više