Fresh Press portal
Nezavisni informatvni portal

Za šefa RAK-a predložen bivši direktor RTRS Draško Milinović. RAK ga ranije kaznio sa 67 hiljada KM

Vijeće Regulatorne agencije za komunikacije BiH (RAK) na danas održanoj online sjednici za novog direktora izglasao je Draška Milinovića, donedavnog direktora RTRS-a, saznaje “Raport.ba“.

Prema nezvaničnim informacijama Raporta, za Milinovića je glasala većina članova Vijeća. Sada je još na potezu Vijeće ministara BiH koje treba potvrditi Milinovićevo imenovanje.

Milinović je krajem decembra prošle godine podnio ostavku na direktrosku poziciju u RTRS-u. Slovi za osobu blisku Miloradu Dodiku i vladajućim strukturama u manjem bh. entitetu, a to potvrđuje i činjenica da je radio u kabinetu Željke Cvijanović.

Milinović je i ranije dovođen u vezu s pozicijom direktora RAK-a, međutim tad su mediji pisali da je u sukobu interesa jer njegova supruga radi u M:telu. Nije poznato da li je Milinović riješio taj sitni problem, ali je očigledno da je dobio većinu glasova unutar RAK-a.

Ono što je još sporno kod Milinovića jesu njegovi stavovi. Dok je bio direktor RTRS-a ova televizija dobila je brojne opemene i kazne upravo od RAK-a zbog neprimjerenog izvještavanja.

Pod njegovim vodstvom Radio-televiziji Republike Srpske od početka 2017. godine pa do augusta 2018. RAK je izrekao novčane kazne u iznosu od 67 hiljada KM.

RAK nije samo novčano kažnjavao RTRS pa je tako 7. marta 2018. godine RTRS-u zbog kršenja odredbi člana 3. – Osnovni principi Kodeksa o audiovizuelnim medijskim uslugama i medijskim uslugama radija izrekao mjeru pismenog upozorenja.

Ukoliko i Vijeće ministara odobri ovo imenovanje, bit će zanimljivo pratiti kako će se RAK ponašati prema propagandi koju RTRS odašilje.

Dosadašnjem direktoru RAK-a, Predragu Kovaču, mandat ističe 26. aprila.

Komentari
Učitavanje...

Koristimo tehnologiju kolačića kako bismo vam ponudili bolju uslugu internetske stranice prilagođenu vama. Podaci pohranjeni preko kolačića koji se koriste na internetskim stranicama Društva nikad ne pokazuju osobne detalje iz kojih se može utvrditi identitet pojedinca. Prihvati Čitaj više