Fresh Press portal
Nezavisni informatvni portal

Za sutra upaljen meteoalarm u BiH: Vrijeme je potencijalno opasno

Snježni pokrivač zabijelio se širom Bosne i Hercegovine. Najviše snijega ima na planinama, jutros je na Bjelašnici izmjereno 184 cm. U gradovima centralne i jugozapadne Bosne visina snježnog pokrivača kretala se između 15 i 30 cm, na sjeveru nešto manje od 1 do 10 cm i u Hercegovini do 5 cm, naveo je meteorolog Federalnog hidrometeorološkog zavoda Bakir Krajinović.

Prvi put, tokom mjeseca aprila, imamo mjerljiv snježni pokrivač u Mostaru, tako da je jutrošnjih 2 cm aprilski rekord za ovaj grad.

Temperatura na planinama jutros su se kretale između -14 i -9°C, u centralnoj i jugozapadnoj Bosni izmjereno je od -7 do -3°C. Sjever i istok Bosne ugodniji sa temperaturama između -2 i 1°C, dok je u Hercegovini najugodnije sa vrijednostima od 0 do 5°C.

Prolazak hladnog fronta znači i prestanak padavina te smanjenje oblačnosti. Razvedravanje se očekuje od podneva i to prvo na sjeverozapadu i sjeveru, a potom i u ostatku zemlje. Zbog nepovoljnih vremenskih uslova aktivan je i žuti meteoalarm. Upozorenje na niske temperature izdato je za sjever i istok Bosne, u centralnim predjelima upozorava se na poledicu, a na krajnjem jugoistoku upozorava se na moguće jake udare vjetra.

Sutra vedrije širom zemlje uz izrazito niske temperature zraka, zbog čega je i aktivan žuti meteoalarm. Žuta boja, upozorenje prvog stepena, aktivno je kada se najniže temperature očekuju između -10°C i -5°C u Bosni, te od -5°C do 0°C u Hercegovini. Vrijeme je potencijalno opasno. Vremenske prilike koje se prognoziraju nisu neuobičajene, ali budite na oprezu ako namjeravate prakticirati aktivnosti koje su izložene meteorološkim rizicima. U tim slučajevima češće se informišite o očekivanim meteorološkim uvjetima uz preporuku da izbjegavate moguće rizike.

Loše vrijeme u cijeloj zemlji, uz padavine i preovladavajuće sjeverno strujanje, uzrokovaće probleme većini populacije. Neophodno je posvetiti pažnju prikladnom odijevanju i zaštiti od niskih temperatura, te po mogućnosti maksimalno reducirati boravak na otvorenom, naročito rizične grupe poput hroničnih bolesnika i starijih osoba.

U poslijepodnevnim satima, sa djelimičnom stabilizacijom, biće malo ugodnije, pri tome i dalje neuobičajeno hladno.

Prognozirane vrijednosti minimalnih temperatura zraka u naredna tri dana prikazane su na priloženim kartama, a podaci su rezultati GFS modela.

Komentari
Učitavanje...

Koristimo tehnologiju kolačića kako bismo vam ponudili bolju uslugu internetske stranice prilagođenu vama. Podaci pohranjeni preko kolačića koji se koriste na internetskim stranicama Društva nikad ne pokazuju osobne detalje iz kojih se može utvrditi identitet pojedinca. Prihvati Čitaj više