Fresh Press portal
Nezavisni informatvni portal

Zahtjev Inzku da do 11. jula nametne Zakon o zabrani negiranja genocida

Predstavnica “Kluba 100-PLUS” Senada Softić-Telalović danas će izvršnom asistentu u OHR-u Sandri Gluvačević predati peticiju kojom se od visokog predstavnika Valentina Inzka traži da nametne zakon o zabrani negiranja genocida u BiH. Peticiju je potpisalo više hiljada građana.

Riječ je o peticiji koja je pokrenuta prije nekoliko mjeseci od strane “KLUB 100-PLUS” kojom se traži od visokog predstavnika međunarodne zajednice da po hitnom postupku, a najkasnije do 11. jula 2020. nametne zakon o zabrani negiranja genocida u Bosni i Hercegovini.

Bosni i Hercegovini je odavno potreban zakon o zabrani negiranja genocida, i nažalost sve do danas, nakon skoro 25 godina od genocida u Srebrenici, vlasti u Bosni i Hercegovini to evidentno nisu u stanju učiniti. Donošenje zakona o zabrani negiranja genocida je obaveza Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine. Međutim, zbog specifičnih političkih odnosa i nedostatka političke volje to je za sada teško očekivati. Uz to, negiranje genocida je osnova za narušavanje sigurnosti i političke situacije u zemlji.

Zbog svega navedenog, putem ove peticije “KLUB 100-PLUS” obraća se Visokom predstavniku za Bosnu i Hercegovinu, njegovoj Ekselenciji, gospodinu Valentinu Inzku, sa zahtjevom da, u okviru svojih ovlasti oktroira-nametne, zakon o zabrani negiranja genocida u Bosni i Hercegovini“, navode iz “KLUB 100-PLUS”.

KLUB 100-PLUS čine građani i prijatelji Bosne i Hercegovine iz cijelog svijeta čiji je cilj da okupe što veći broj ljudi, prenosi “Patria”.

Komentari
Učitavanje...

Koristimo tehnologiju kolačića kako bismo vam ponudili bolju uslugu internetske stranice prilagođenu vama. Podaci pohranjeni preko kolačića koji se koriste na internetskim stranicama Društva nikad ne pokazuju osobne detalje iz kojih se može utvrditi identitet pojedinca. Prihvati Čitaj više