Fresh Press portal
Nezavisni informatvni portal

Zapad uklanja Dodika iz svih segmenata vlasti u BiH?

U zapadnim obavještajno-diplomatskim krugovima nedavno je odlučeno da slijedeći udar na Dodika treba da ide preko DNS, dugogodišnjeg najvjernijeg koalicionog partnera SNSD, bez čije podrške Milorad Dodik i njegova stranka ne bi mogli da formiraju vladajuću većinu u RS-u

Izvlačenje DNS iz vladajuće koalicije u RS do narednih opštih izbora jedan je od glavnih ciljeva zapadne diplomatije u BiH. Dobro obaviješteni izvori “Blica” iz diplomatskih krugova tvrde da nakon prošlomjesečnog uvođenja sankcija predsjedniku Republike Srpske Miloradu Dodiku od strane SAD, zapadni obaveštajni krugovi i diplomatska predstavništava u BiH planiraju potpuno marginalizovanje Dodika i SNSD kao odlučujućih političkih faktora.

Oni tvrde da će narednih dana i mjeseci početi prvo diskretni, a zatim i otvoreni pritisci na stranku Marka Pavića da do izbora 2018. istupi iz koalicije sa SNSD, čime bi, kako vjeruju autori tog plana, poslije oktobra slijedeće godine SNSD ostao bez bilo kakvog učešća u vlasti u RS.

– Stavljanje Milorada Dodika na američku crnu listu predstavljalo je prvi korak ka potpunom uklanjanju njegove stranke i politike iz bilo kojeg segmenta vlasti u RS i BiH.U zapadnim obavještajno-diplomatskim krugovima nedavno je odlučeno da slijedeći udar na Dodika treba da ide preko DNS, dugogodišnjeg najvjernijeg koalicionog partnera SNSD, bez čije podrške Milorad Dodik i njegova stranka ne bi mogli da formiraju vladajuću većinu u RS-u – tvrde sagovornici ovog lista.

Oni ističu da je stranka Marka Pavića ocijenjena kao “pogodna” za tu obavještajno-diplomatsku akciju iz najmanje dva razloga: Prvi je taj što Pavićev DNS, kako kažu, već ima prilično dugu istoriju tinjajućih sukoba i nesuglasica sa svojim moćnijim koalicionim partnerom, dok je drugi razlog to što DNS nema nijedne mrlje u dosadašnjim odnosima za zapadnim ambasadama i njihovim predstavnicima u BiH.

– U javnosti se već dugo spekuliše da će DNS u jednom trenutku sigurno izaći iz koalicije sa SNSD. Prije održavanja prošlogodišnjih lokalnih izbora potpredsjednik DNS Nedeljko Čubrilović javno je govorio da je SNSD “dovoljno uradio da DNS napusti koaliciju”, ali da se zbog odgovornosti prema poslovima koji su u toku koalicija i dalje nekako održava. Za Zapad je izuzetno važno i to što se DNS proteklih godina na političkoj sceni u RS i BiH čvrsto pozicionirao kao partija centra, koja izjavama i stavovima svojih političkih lidera nijednom nije gurnula prst u oko međunarodnoj zajednici – ističu sagovornici Blica.

Predsjednik DNS Marko Pavić poručio je da je prerano govoriti o tome da li će koalicija sa SNSD potrajati do opštih izbora 2018. godine.

– Mi jesmo u koaliciji sa SNSD, ali nismo istomišljenici, posebno kada je riječ o ekonomskim pitanjima. Uskoro dolaze i naši unutarstranački izbori, pa ćemo vidjeti šta i kako dalje. Daleko je 2018. – poručuje Pavić.

Da se odnosi između dve najveće vladajuće stranke u RS nalaze pred ozbiljnim izazovima potvrdio je i član Predsedništva SNSD Drago Kalabić.

– Pred koalicijom su brojni izazovi. Mislim da će predstojeće sređivanje stanja u javnim preduzećima biti prvi ozbiljan ispit za budućnost odnosa SNSD i DNS. Sigurno je da ne treba potcjeniti i uticaj stranog faktora koji će, sudeći prema dosadašnjoj praksi, pokušati da uradi sve kako bi oslabio uticaj SNSD i rasturio koaliciju koja uspješno rukovodi Srpskom. Moguće je da će neko sa strane nastojati da iskoristi tinjajuće probleme između naših stranaka i pokušati da ih dovede do eksplozije – kaže Kalabić.

Pratite nas! Društveni smo! FACEBOOK & TWITTER


Komentari
Učitavanje...

Koristimo tehnologiju kolačića kako bismo vam ponudili bolju uslugu internetske stranice prilagođenu vama. Podaci pohranjeni preko kolačića koji se koriste na internetskim stranicama Društva nikad ne pokazuju osobne detalje iz kojih se može utvrditi identitet pojedinca. Prihvati Čitaj više