Fresh Press portal
Nezavisni informatvni portal

Zašto ne smijemo vjerovati izjavama Bisere Turković: Sama je dokazala da je bahata i sklona obmanama

Ministrica vanjskih poslova BiH Bisera Turković (SDA) ne prestaje da šokira javnost svojim izjavama kojim u kontinuitetu bahato i bez imalo stida obmanju bosanskohercegovačku javnost, piše “PRESS.

Svaku izjavu Bisere Turković treba uzeti s dozom rezerve jer je ministrica Turković, koliko god to ružno zvučalo, već dokazala da se u njene riječi ne može vjerovati.

Javnost pamti da je Bisera Turković prije nekoliko mjeseci slagala bosanskohercegovačku javnost da je na sastanku Bakira Izetbegovića i Dragana Čovića s premijerom Hrvatske Andrejom Plenkovićem u Zagrebu bila istaknuta zastava Bosne i Hercegovine. Sastanku je prisustvovala i ministrica Turkovića, ali zastave BiH u prostorijama Vlade Republike Hrvatske nije bilo.

“Zastava je bila, ali nije bila velika. Možda je zato novinari nisu primijetili, jer sve zavisi od ugla s kojeg je snimano”, izjavila je Turković.

Ova tvrdnja pokazala se lažnom jer ni iz jednog ugla snimanja, a snimani su svi uglovi u sali za sastanke, nije bilo vidljive zastave Bosne i Hercegovine. Kao što možete pretpostaviti, Bisera Turković nikada se nije izvinila javnosti zbog izrečenih laži jer što bi se bahata ministrica koja je život provela po bjelosvjetskim destinacijama pravdala nekim ljudima u Bosni i Hercegovini.

Zatečena pitanjima o svojoj enormnoj imovini ministrica Turković odlučila je da preuveliča iznos plata ambasadora. Odnosno da stvori lažnu sliku kako ambasadori mjesečno zarađuju po 10.000 KM pa da time opravda odakle joj kuće i stanovima.

Bisera Turković je vlasnica pet kuća u BiH. Dvije su u Sarajevu, dvije u Fojnici te jedna u Stocu. U Sarajevu je posjedovala  stan od 119 m2 kojeg je 2008. godine otkupila od Općine Stari Grad i to certifikatima vrijednim 15.400 KM. Taj stan je četiri godine kasnije prodala za 180.000 maraka. Ima i dva stana u Hrvatskoj, te stan u Australiji. Tri nekretnine u Sarajevu posjeduju i njeni sinovi.

U pokušaju da opravda ogromnu imovinu izjavila je da plate ambasadora iznose oko 10 hiljada KM mjesečno i da pored tog novca ambasadori imaju plaćen stan, plaćeno gorivo i sitna sredstva reprezentacije. Međutim ova izjava nije u potpunosti tačna. Plate ambasadora kreću se od 5.000 do 7.5000 KM, a Avaz je ranije objavio kako 10.000 KM „naberu“ samo oni koji koriste sve moguće naknade (dodatak za djecu, dodatak za školovanje djece itd.).

Mandat u Vijeću ministara BiH Bisera Turković iskoristla je prioritetno da riješi pitanje zaposlenja svoje djece. Tako je preko direktora OSA BiH Osmana Mehmedagića bez ikakvog konkursa zaposlila sina u OSA BiH. Mehmedagić je odmah nakon prijema potomka ministrice Turković uputio na rad u Ambasadu BiH u Kataru gdje je ministrica Turković ranije bila ambasadorica.

Posljednjih dana Bisera Turković, kako pišu mediji, posebno se angažovala da preko leđa građana BiH izmjesti svoju kćerku Semru Turković u daleku Ameriku. Ministrica Turković predložila je da se za člana Kancelarije Ujedinjenih nacija za borbu protiv terorizma (UNOCT) u New Yorku ispred BiH imenuje njena kćerka, a otišla je tako daleko da je u svojstvu ministrice vanjskih poslova BiH uputila pismo ministru vanjskih poslova Turske tražeći podršku u ovoj nepotističkoj akrobaciji.

Jednu od najsramnijih izjava ministrice Turković imali smo priliku vidjeti nakon posljednje sjednice Vijeća ministara BiH. Tada je Turković tvrdila kako Bosna i Hercegovina još nije dobila vakcine protiv korona virusa jer je Tužilaštvo Bosne i Hercegovine podiglo optužnicu protiv njenog stranačkog kolege i premijera FBiH Fadila Novalića u aferi “Respiratori”.

Na njenu tvrdnju o tome da je Pfizer obećao vakcine Bosni i Hercegovini tj. da će uskoro stići u BiH reagovao je sam Pfizer. Dnevni Avaz je objavio kako je Turković ponovo obmanula javnost pozivajući se na odgovor Pfizera “da im je cilj osigurati da pacijenti kojima je to najpotrebnije imaju pristup sigurnom i efikasnom cjepivu što je prije moguće”.

Tvrdnje ministrice Turković o tome da će BiH uskoro dobiti 100.000 vakcina posredstvom Austrije demantovala je Ambasada Austrije u BiH. Iz diplomatskog predstavništva Austrije rečeno je da su trenutno u fazi planiranja, ali da je “još rano da iznose konkretne brojeve i podatke u vezi s planiranim isporukama u pojedine zemlje”.

Ovo su samo neki biseri Bisere Turković, a bilo ih je mnogo više. Počevši od vapaja što joj država nije omogućila ni manje, a ni više nego službeni džip, prijetnji uposlenicima jer su navodno otkrili priču o pravilniku za kupovinu automobila u MVP-u BiH (inače, ovaj pravilnik nalazi se na javnim konsultacijama i dostupan je svima, ali ministrica očito nije informatički pismena i u svemu vidi teoriju zavjere), plakanja u TV emisijama jer javnost osuđuje uhljebljenje njenog sina u OSA-u, ali i poruke građanima BiH izrečene u programu TV Hayata da je slobodno mogu ogovarati jer na taj način sapiru njene grijehe (prema tvrdnjama ministrice Turković to joj je rekao njen sin jer se jednog dana pitala zašto ljudi pišu loše komentare o njenoj ličnosti).

Komentari
Učitavanje...

Koristimo tehnologiju kolačića kako bismo vam ponudili bolju uslugu internetske stranice prilagođenu vama. Podaci pohranjeni preko kolačića koji se koriste na internetskim stranicama Društva nikad ne pokazuju osobne detalje iz kojih se može utvrditi identitet pojedinca. Prihvati Čitaj više