Fresh Press portal
Nezavisni informatvni portal

Zastrašujuće pjesme u Zvorniku: ‘Srebrenice, ti si nama mila, dabogda se triput ponovila…’

Na društvenim mrežama objavljen je snimak iz zvorničkog naselja Grbavci koji pokazuje nove provokacije usmjerene ka bošnjačkim povratnicima u ovom mjestu.

Na snimku se čuju četničke pjesme sa stihovima koji pozivaju na nove zločine, a koje komšije bošnjačkih povratnika u Zvorniku puštaju.

“Srebrenice, ti si nama mila, dabogda se tri put ponovila…”

Povratnik Selver Dardagan objavio je snimak.

– Gospodo predstavnici Bošnjaka, ovo je naša povratnička skoro svakodnevnica. Dok vi ftarite u miru u tišini, mi ga dočekujemo uz nervozu i provokacije, ali NE ZNATE vi za ovo, jer mnogi od vas i ne navraćaju u RS, NE ZNATE vi, jer i ne boravite ovdje, NE ZNATE vi, jer vas i ne interesuje, NE ZNATE VI koliko ovo iritira, ali ZNATE vi i imate obraza kandidovati se ispred ovog naroda za razne funkcije po RS-u. Da imate imalo obraza, svi vi političari i u Federaciji i u RS-u ne bi se ovo događalo, ali 20 i kusur godina samo ste razvijali fotelje da su vam čvršće i veće. Mene bi bilo stid doći kad su izbori i tražiti podršku od ovog naroda – napisao je povratnik u mjesto Grbavci kod Zvornika.

Na djelu je kontinuirano uznemiravanje Bošnjaka, dok policija ovakve slučajeve samo dokumentuje bez kažnjavanja.

Podsjećamo, u naselju Grbavci 21. maja 1992. godine srpske paravojne jedinice uz učešće i pomoć lokalnih naoružanih Srba, etnički su očistile selo, ubijajući i zarobljavajući mještane.

21. i 22. maja ubijena su ili odvedena, a potom likvidirana na različitim stratištima 62 Bošnjaka iz Grbavaca.

Grbavci su naselje na području Zvornika koje je procentualno najviše stradalo u proteklom ratu.

Jedna petina stanovništva ovog mjesta ubijena je i poginula u periodu 1992-1995. godina s tim da je više od polovine ubijeno tog 21. maja 1992. godine.

Za ovaj zločin ni 29 godina poslije niko nije odgovarao.

Komentari
Učitavanje...

Koristimo tehnologiju kolačića kako bismo vam ponudili bolju uslugu internetske stranice prilagođenu vama. Podaci pohranjeni preko kolačića koji se koriste na internetskim stranicama Društva nikad ne pokazuju osobne detalje iz kojih se može utvrditi identitet pojedinca. Prihvati Čitaj više