Fresh Press portal
Nezavisni informatvni portal

Zbog čega je novi Zakon o igrama na sreću u FBiH nezakonit, i zbog čega ne bi smio proći Dom naroda

Predstavnički dom Parlamenta FBiH usvojio je izmjene i dopune Zakona o igrama na sreću, koje je ranije predložila Vlada FBiH. Stručnjaci upozoravaju da će ovim zakonskim rješenjem biti ugroženo poslovanje više od 2.550 domaćih kladionica u FBiH i oko 5.000 radnika koji rade u tim kladionicama

Izmijenjeni Zakon o igrama na sreću u FBiH osmislili su koalicioni partneri SDA i SBB, piše Patria.

Ovome su se usprotivili zastupnici okupljeni oko HDZ-a, kao i opozicione stranke, ali su preglasani. Smatraju da će usvojene izmjene i dopune Zakona o igrama na sreću prihode kod domaćih kladionica umanjiti za 20 posto, ali i da će se ugasiti mnogi privatni priređivači igara na sreću. Uz sve mane i dugovanja domaćih kladionica, one godišnje u budžet FBiH uplate oko 70 miliona KM poreza i doprinosa za radnike. Novim SDA-ovim i SBB-ovim Zakonom o igrama na sreću, opstat će samo Lutrija BiH.

Za izmjene i dopune Zakona o igrama na sreću lobirao je generalni sekretar SDA Amir Zukić. Domaći kladioničari optužuju ga da radi za austrijsku kompaniju  „Novomatic AG“, čiji se aparati naleze u Lutriji BiH. Nakon što novo zakonsko rješenje o igrama na sreću u FBiH stupi na snagu, profiti na aparatima Novomatica enormno bi mogli porasti, dok će profit kod domaćih kladionica pasti.

To će se desiti iz razloga što, stupanjem na snagu izmijenjenog Zakona o igrama na sreću u FBiH, porez na dobitke u domaćim sportskim kladionicama bit će veći od poreza na dobitke ostvarene na Novomaticovim aparatima. Igrači će ići tamo gdje im je manji porez.  

Usvajanje izmjena i dopuna Zakona o igrama na sreću kritikuju i neki pravni eksperti. Tvrde da izmjene nisu donesene na zakonit način. Prekršeno je nekoliko važnih odredbi.

Na prvom mjestu, izmjene Zakona nisu se smjele raditi po hitnom postupku jer nisu zadovoljile hitnost. Drugo, ovaj zakon sada nezakonito vrši promjene u zakonima koje uređuju druge oblasti. A to je pritivzakonito. Izmjenama i dopunama jednog propisa ne mogu se vršiti promjene u prosima koji uređuju drugu oblast.

Konkretno, izmjene koje je u oblasti igara na sreću danas usvojio Parlament FBiH trebaju biti uređene Zakonom o porezu na dohodak, ali ne i Zakonom i igrama na sreću. Današnjim izmjenama Zakona o igrama na sreću stavit će se van snage pojedine odredbe Zakona o porezu na dohodak, što je pritivzakonito.

Prijedlogom izmjena zakona o igrama na sreću nezakonito se vrše promjene i u drugim zakonima u FBiH i to u Zakonu o pripadnosti javnih prihoda i Zakonu o inspekcijama.

Vlada nije obrazložila ni zbog čega je zakon u Parlament poslan po hitnom postupku, iako je imala zakonsku obavezu da to uradi. Vlada nije obrazložila koje su to neodgodive potrebe i koje su to štetne posljedice za Federaciju koje bi mogle nastati ako bi ovaj zakon išao u redovnu proceduru. Da bi zakon išao u hitnu proceduru, moraju se kumulativno ispuniti oba uvjeta i to neodgodiva potreba i štetne posljedice.

Vlada uz prijedlog  koji je danas usvojen na Parlamentu nije dostavila ni mišljenje ministra finansija FBiH o štetnim posljedicama.

Ko će odgovarati za štetne posljedice koje bi mogle nastati sada kada je prijedlog usvojen po hitnom postupku? Federaciju BiH od skandala može spasiti jedino Dom naroda, ukoliko odbije Zakon o igrama na sreću koji je u srijedu usvojio Predstavnički dom, piše Patria.


Komentari
Učitavanje...

Koristimo tehnologiju kolačića kako bismo vam ponudili bolju uslugu internetske stranice prilagođenu vama. Podaci pohranjeni preko kolačića koji se koriste na internetskim stranicama Društva nikad ne pokazuju osobne detalje iz kojih se može utvrditi identitet pojedinca. Prihvati Čitaj više