Fresh Press portal
BIH TOP VIJESTI Vijesti

Život penzionera s najnižim primanjima postaje nepodnošljiv: “Da mi nije djece, ja bih crk’o od gladi”

Coronavirus situation in Serbia

Dok je sva pažnja usmjerena na pandemiju koronavirusa, zdravstvo i izvještaje o broju oboljelih i umrlih, životni artikli gotovo iz dana u dan poskupljuju, piše “Avaz“.

Rast troškova života sa svojim skromnim primanjima najviše osjete penzioneri, kojima nije jasno kako se dopušta bogaćenje pojedinaca dok većina razmišlja kako da preživi od petog do petog u mjesecu.

Silne dažbine

Goraždanin Safet Kadrić ima 81 godinu i jedva krpi kraj s krajem. Kaže da, iako je zagazio u devetu deceniju, sve više razmišlja o odlasku iz BiH.

Stisnulo nas je, penzionere pogotovo. Sa svake strane nas guši. Ja dva puta dnevno jedem, nemam za više i bolje. Penzioneri prvi plate silne dažbine koje su nam natovarile vlasti, pa onda što nam ostane za čorbu, hljeb i krompir, da bismo mogli preživjeti” – govori ogorčeni Kadrić.

Gdje god krene, objašnjava, sačeka ga neki porez, od onog na kuću u kojoj živi pa do brojnih nameta pri registraciji auta.

Stotinu đavola moraš platiti. Sad smo mi puka sirotinja, bijeda. Da mi nije djece, ja bih crk’o od gladi. To je sramota. I predsjednika, i ministara u kantonu, i svih redom” – kaže Kadrić.

Rešad Sijerčić poskupljenja primjećuje svakodnevno, posebno prehrambenih artikala.

To ne može niko obuzdati. Sramotno je da, kad ljudi nemaju plaće, ništa, oni dižu cijene. Pogledajte samo voće, kad je jabuka bila 3 ili 4 marke? Od korone bismo se nekako i spasili, ali ovi su gori od korone” – kaže Sijerčić.

Kritično stanje

Predsjednik Udruženja penzionera u Goraždu Suljo Bekan kaže da čak i PVC zaštitne maske iz fabrike u Goraždu izlaze po cijeni od marku i po, a u prodavnicama koštaju tri i više maraka.

Najavljeno povećanje penzija od 2,8 posto je beznačajno jer je više od 60 posto penzionera u stanju socijalne potrebe. Na ivici gladi su i oni s većim primanjima, a o onima koji ih nemaju nikako da i ne govorim” – ističe Bekan.

Prije pandemije penzioneri su živjeli teško, sada je situacija kritična, a svi najavljuju da će jesen biti još teža.

Ako vam kažem da u Goraždu minimalnu penziju prima 3.177 penzionera ili 52,7 posto od ukupnog broja, sve vam je jasno. Korona je iskorištena i za bogaćenje pojedinaca. Zato su penzioneri u teškoj situaciji” – ističe Bekan.

Bekan je i član Upravnog odbora Saveza udruženja penzionera FBiH. Situacija je, kaže, slična u cijeloj FBiH.

Poručuje da teret krize ne mogu nositi samo najsiromašnije grupe građana.

Na našoj internetskoj stranici koristimo kolačiće kako bismo Vam mogli pružati uslugu, analizirati korištenje, osigurati oglašavanje i funkcioniranje sustava, koje bez uporabe kolačića ne bismo bili u mogućnosti pružati. Nastavkom korištenja portala suglasni ste s primanjem kolačića. Više o politici o kolačićima i upravljanja postavkama kolačića pročitajtePrihvatamPročitaj više