Fresh Press portal
BIH TOP VIJESTI Vijesti

Zvanična potvrda iz MUP-a TK: Automobil kupljen od konzula, Đaković jučer registrirao na svoje ime

Osiguravajuća kuća, u ime Mate Đakovića, jučer je podnijela zahtjev za registraciju “BMW-a X3” i postupak registracije završen je popodne istog dana, rekao je za Faktor ministar unutrašnjih poslova Tuzlanskog kantona Husein Topčagić.

Riječ je o vozilu koje je novinar RTRS-a, Mato Đaković, kupio od hrvatskog konzula u Tuzli Ivana Bandića.

Mato Đaković je sklopio ugovor o kupovini auta s Ivanom Bandićem 10. januara 2019. godine. S obzirom na to da za taj auto, koji je uvezen iz Hrvatske kao diplomatsko vozilo, nisu plaćene dadžbine, odnosno carina i porez, Đaković je uputio zahtjev Upravi za indirektno oporezivanje (UIO) BiH u Sarajevu 28. januara za plaćanje tih poreza” – kaže Topčagić.

Nakon toga proveden je postupak utvrđivanja iznosa carine i PDV-a koje Đaković treba platiti nakon kupovine vozila.

Đaković je platio porez, odnosno carinu i PDV u ukupnom iznosu 23.145 KM. Nakon toga, osiguravajuća kuća podnijela je zahtjev za registraciju vozila i ona je završena jučer popodne” – rekao je Topčagić.

Đaković je jučer rekao za “Faktor” sljedeće:

Auto sam 10. januara kupio od čovjeka koji se zove Ivan Bandić. Ja nisam kupio od konzulata, niti od Hrvatske vlade. Kupio sam privatno automobil od čovjeka. Imam zapisnik notara, uredno ovjeren i naravno da sam na to auto podnio zahtjev Carinskoj upravi Sarajevo da mi obračunaju porez i carinu. Rješenje Poreske i Carinske uprave iz Sarajeva sam dobio 8. marta i 8. marta sam uplatio carinu i porez. Tada su se stekli uvjeti da auto prevedem na sebe, što sam ja uradio i više nisu te tablice” – kazao je Đaković.

Đaković je prema tvrdnjama brojnih očevidaca automobil koristio i prije 10. januara. Navodno već od jeseni 2018. godine. Jedan od snimaka automobila iz vremena kada ga je Đaković koristio nastao je i 3. januara 2019. godine kod Male pijace u Tuzli. Naraavno, automobil je imao diplomatske tablice 13-A-102.

alt

Povezani članci

Đaković poručio Mektiću: “Napravio si mi pakao od života! Vrijeme je da odeš!”

E.H

Đaković: “Neko me želi uništiti i zato sada želim ići do kraja”

E.H

Milorad Dodik prebacio Matu Đakovića sa OBN-a na RTRS

E.H

Na našoj internetskoj stranici koristimo kolačiće kako bismo Vam mogli pružati uslugu, analizirati korištenje, osigurati oglašavanje i funkcioniranje sustava, koje bez uporabe kolačića ne bismo bili u mogućnosti pružati. Nastavkom korištenja portala suglasni ste s primanjem kolačića. Više o politici o kolačićima i upravljanja postavkama kolačića pročitajtePrihvatamPročitaj više